Γιορτή Διαπολιτισμικότητας 10.10.2023

CategoriesΔΡΑΣΕΙΣ

Με μεγάλη επιτυχία, μεράκι και ενθουσιασμό διοργανώθηκε ένα μικρό πολυπολιτισμικό φεστιβάλ στο χώρο του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023  στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus 2023-2024 με τίτλο «Συμπερίληψη μέσω της τέχνης όπως αυτή εκφράζεται σε λαϊκά πανηγύρια».

Η γιορτή της διαπολιτισμικότητας έλαβε χώρα παρουσία μαθητών και καθηγητών του σχολείου καθώς  και δύο καθηγητών από τη Γερμανία (Andrea Heering, Tom Heering) έπειτα από πρόσκληση της καθηγήτριας γερμανικών του σχολείου μας. Αφού προηγήθηκε το καλωσόρισμα του διευθυντή κου Χοϊλού Δημήτρη προς όλους τους προσκεκλημένους, ακολούθησε ενημέρωση σχετικά με το εγκεκριμένο πρόγραμμα Erasmus+ που υλοποιούμε φέτος στο σχολείο και την ίδια αυτή αναγκαιότητα συνεργασίας μεταξύ μαθητών από διαφορετικές χώρες προέλευσης τόσο μέσα στο σχολείο μας όσο και με σχολεία του εξωτερικού .

Ακολούθως, παρουσιάστηκε  μια μικρής διάρκειας βιντεοπροβολή που είχαν επιμεληθεί οι μαθητές της Γ’ τάξης για τα κυριότερα αξιοθέατα της Ιεράπετρας τα οποία είχαν διανθιστεί με μουσική και πολυτροπικά κείμενα γραμμένα στη γερμανική γλώσσα. Στη συνέχεια τα παιδιά παρουσίασαν γλωσσοδέτες σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες  και τέλος προβλήθηκε βίντεο με  τις προγενέστερες δράσεις του σχολείου στα πλαίσια της γιορτής ευρωπαϊκών γλωσσών που έλαβαν χώρα την 26η Σεπτεμβρίου 2023.

 

Η γιορτή έκλεισε με μουσική και χορό! Η χορευτική ομάδα του προγράμματος Erasmus υπό την καθοδήγηση της κας Χατζογιαννάκη Ελευθερίας χόρεψε παραδοσιακούς αλβανικούς, βουλγαρικούς και κρητικούς χορούς (σιγανό και μαλεβιζιώτη) με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων (λύρα, λαούτο, κιθάρα) και συμμετείχε σε παιχνίδι αυτοσχεδιασμού ακούγοντας ένα παραδοσιακό τραγούδι της Γερμανίας («Danz op deel»), το οποίο πρότεινε η βασική προσκεκλημένη καθηγήτρια Andrea Heering, υπεύθυνη ευρωπαϊκών προγραμμάτων του κρατιδίου Schleswig-Holstein της Γερμανίας.

Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να δείτε τα βίντεο ανά κατηγορία:

Κρητικός Χορός Βουλγάρικος Χορός Αλβανικός Χορός
Ζωντανή Μουσική Αυτοσχεδιασμοί Γλωσσοδέτες

Οι πολυπολιτισμικές δράσεις είχαν σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας, να  ξεδιπλώσουν το κέφι τους και τη χαρά της δημιουργίας. Μέσα από τη δυναμική τους συμμετοχή συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης καθώς παρουσίασαν το Φεστιβάλ ως ένα πανηγύρι έκφρασης, χαράς και δημιουργίας καθιστώντας σαφές ότι η μουσική, το τραγούδι και ο χορός μάς ενώνουν σε ένα πανανθρώπινο πανηγύρι πολιτισμού. Μια μεγάλη ευκαιρία να συμπεριληφθούν διαφορετικοί πολιτισμοί στη σχολική κοινότητα αναγνωρίζοντας εκείνα τα κοινά σημεία που μας ενώνουν.

 

Ομάδα Erasmus

About the author