Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024, μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Β1, Β2 και Β4 του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας, συνοδευόμενοι από τις καθηγήτριες Αγγουράκη Ελένη, Κουντάκη Δήμητρα και Τσιντζή Ελένη, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) για την όπερα του Πιέτρο Μασκάνι, «Καβαλερία Ρουστικάνα».
Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη Αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», στο πλαίσιο μίας μοναδικής δράσης που συνδύαζε τη μουσική τέχνη με τη βιωματική μάθηση. Την παράσταση παρακολούθησαν 600 μαθητές/τριες από 14 Γυμνάσια και Λύκεια της Κρήτης. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αποσπάσματα της όπερας, τα οποία ο μαέστρος Μύρων Μιχαηλίδης επεξηγούσε εκτενώς, καθιστώντας την εξέλιξη της ιστορίας κατανοητή και συναρπαστική.
Η «Καβαλερία Ρουστικάνα» βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα του Τζιοβάνι Βέργκα, το οποίο εξιστορεί τα πάθη των λαϊκών ανθρώπων της Σικελίας στα τέλη του 19ου αιώνα, την ημέρα του Πάσχα. Ο μαέστρος αναφέρθηκε στις ρίζες του έργου, το κίνημα του βερισμού-ρεαλισμού που εκπροσωπεί, καθώς και στον συνθέτη Πιέτρο Μασκάνι, ο οποίος υπήρξε από τους πρωτοπόρους του είδους.
Οι μαθητές/τριες του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολυμελή θίασο, που αποτελείτο από διακεκριμένους λυρικούς καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη. Μερικοί από αυτούς μίλησαν στα αγγλικά, μοιράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το ρόλο τους και την ιδιαίτερη εμπειρία της ερμηνείας του λιμπρέτου.
Ένα από τα πιο καινοτόμα στοιχεία της παράστασης ήταν η χρήση της τεχνικής της άμμου από τη σκηνογράφο, η οποία κατά τη διάρκεια της όπερας παρουσίαζε εικαστικές δημιουργίες που απεικόνιζαν σκηνές του έργου, προσδίδοντας στην παράσταση μοναδική αισθητική διάσταση.
Η συμμετοχή των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας ήταν μια ανεκτίμητη εμπειρία, καθώς οι νεαροί θεατές ενθουσιάστηκαν από την παράσταση, το πολυδιάστατο καλλιτεχνικό θέαμα και την ποιοτική προσέγγιση της όπερας ως τέχνης. Η συμμετοχή μαθητών σε εκπαιδευτικά πολιτιστικά προγράμματα, όπως αυτό της παρακολούθησης μιας όπερας, αποτελεί πολύτιμη ευκαιρία για τη διεύρυνση των πολιτιστικών και αισθητικών οριζόντων τους. Τέτοιες δράσεις καλλιεργούν την κριτική σκέψη, ενισχύουν τη γνώση για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και φέρνουν τους νέους πιο κοντά σε μορφές τέχνης που συχνά δεν είναι εύκολα προσβάσιμες. Επιπλέον, ενισχύουν την επαφή των μαθητών με τη συνεργασία, την έκφραση και τη δημιουργικότητα, ενδυναμώνοντας τον ρόλο της τέχνης στην εκπαίδευση και την προσωπική τους ανάπτυξη.
Ο Δντης του 2ου Γυμνασίου Ιεράπετρας